Eczanelerde özellikle çocuk antibiyotikleri, çocuk şurupları, ağrı kesicilerinin temininde sorun yaşıyor. Aileler eczanelerde çocuk ilaçlarına ulaşamıyor..

Bugün başımdan geçen olayı size aktarayım. Çocuk hasta, sağlık ocağının yolunu tuttuk. Hekimimiz çok değerli hocamız Doktor Murat Koyuncu'nun yanına vardık. Doktorumuza öksürük ve grip olduğunu anlattık. İlaçımızı yazdı. Karşı eczaneye gittik. Eczacı bayan arkadaşa reçeteyi uzattık. 
Baktı "maalesef bu ilaç yok. Doktorunuz başka ilaç yazsın" dedi.
Yağan yağmurun altında tekrar doktorumuz Murat Koyuncu'nun yanına vardık. 
Durumu izah ettik. 
"Hocam ellerinde ilaç yokmuş başka ilaç yazabilirmisiniz" dedim. Sağolsun doktorumuz başka bir ilaç yazdı. 
Tekrar yağmurda eczaneye vardık. Reçeteyi uzattık. Eczacı arkadaş bu ilaçta yok demesin mi. 
Yavaş yavaş gerilmeye başladım...
Tekrar hocamın yanına gittim. Tekrar söyledim. O da benim gibi gerilmeye başladı... 
Neyse bu sefer doktorumuz "tekrar eczaneye git ellerinde hangi ilaç varmış onları bana öğren gel" dedi. 
Ben tekrar yağmurda eczaneye gittim. "Elinizdeki ilaçları yazarmısınız" dedim. Onlarda yazıverdi. 
Hocamıza götürdüm. 
Doktorumuzda içindeki en etkileyici ilaçı yazdı tekrar başka bir reçete verdi. 
Çok şükür ilaçı aldık. Eczacı bayan arkadaşa sordum. Sıkıntı nedir. "Bir aydır maalesef ilaç sıkıntısı çekiliyor" dedi. 

Geçenlerde Antalya Eczacı Odası Alanya Temsilcisi Ufuk Aras Solmaz'ın şöyle bir açıklaması olmuştu konuyla ilgili. 

Bizim sorunlarımız yeni değil. Son bir yılda enflasyonun da yükselmesi ile ekonomik sorunlar doruğa çıktı. Biz eczacıların artık görmezden gelinmesini, sorunlarımıza sırt çevrilmesini istemiyoruz. Ekonomik bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Bunların içinde yeteri kadar güncellenmeyen fiyat kararnameleri var. İlaç satış fiyatlarımızı devlet belirlediği için böyle bir ortamda fiyatların güncellenmemesi bizi ekonomik olarak zora sokuyor. Son günlerde ilaca erişim konusunda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Her gün onlarca hastamızı ‘ilaç yok’ diye gönderiyoruz. Ya da vatandaşlarımızın mağdur olmaması için diğer eczacı arkadaşlarımıza soruyoruz. Vatandaşların ödediği fiyat farkları da bir hayli artmış durumda. Önceden hiç ödeme yapmayan raporlu hastalar şimdi 300-400 TL civarı ödeme yapmak zorunda kalıyor. Çocuk ateş düşürücü ilaçları, kan sulandırıcı gibi basit olan ilaçları bulamaz hale geldik. İlaç saklama gibi bir durumumuz söz konusu değil. Bizler de bulamadığımız için satamıyoruz. Firmalar zarar ettiği için ilaç üretmeyebiliyor. Ya da piyasaya çok az sunuyor. İlaç bulamamamızın en büyük nedeni Euro kurunun gerçek kur üzerinden değil de devletin belirlediği kur yüzünden olması. Rahatlamamız için kurun daha gerçekçi bir seviyeye çıkarılması gerekiyor. Örneğin aylardır stoğumuza girmeyen ilaçlar var" demişti. 

Hasta : “ilacımı istiyorum”

Eczacı: “ Maalesef yok”

İlaç firmaları : “Bu fiyata ilaç milaç üretmem “

Sağlık bakanı : “ilaç sıkıntısı yok “

Sene 2022,  aman Türkiye’de hasta olmayın …..


İlaç krizi her geçen gün artıyor. Ecza depolarında ilaç yok, sağlık bakanı çıkmış ilaç sıkıntısı yok diyor. İlaç-eczacılık hizmeti sürdürülemez hâle geldi. Sağlıkta dönüşümün geldiği noktada en yaygın kullanılan antibiyotikler depolarda yok. Nöbetlerde hekimler de halk da eczacılar da perişan....