GSM Hatlarına Yeni Kısıtlamalar Geliyor
Yeni yasa kapsamında, Türk vatandaşları en fazla üç, yabancı uyruklu kişiler ise bir GSM hattına sahip olabilecek. GSM hattı alımı sadece çipli kimlik kartlarıyla yapılacak ve yabancılar için ek güvenlik doğrulamaları (fotoğraf, yüz tanıma, parmak izi) zorunlu hale gelecek.
Başkası adına hat alıp kullananlar veya hattını bir başkasına kullandıranlara 5 bin TL idari para cezası uygulanacak. Ancak, birinci dereceden aile üyeleri için bu kural geçerli olmayacak.
Dolandırıcılıkla Kullanılan Hatlar Kapatılacak
Suç faaliyetlerinde kullanıldığı tespit edilen GSM hatları iptal edilecek. Mobil operatörler, yürütülen soruşturmalarda talep edilen bilgileri 10 gün içinde sağlamak zorunda olacak, aksi halde idari para cezaları ile karşılaşacak.
ATM’lerde ve Bankacılık Sisteminde Güvenlik Önlemleri Artıyor
ATM işlemlerinde yüz tanıma zorunluluğu getiriliyor. ATM kameraları yüzü net şekilde tespit edemezse işlem gerçekleştirilemeyecek. Ayrıca, ATM güvenlik kayıtlarının saklanma süresi 6 aydan 2 yıla çıkarılacak.
Banka ve ödeme kuruluşlarında biyometrik doğrulama zorunluluğu uygulanacak. Müşteriler, banka hesaplarına erişirken fotoğraf, yüz tanıma veya parmak izi doğrulama gibi kimlik tespit yöntemlerinden en az birini kullanacak.
Bu düzenlemeler, özellikle dolandırıcılık, kimlik sahtekârlığı ve yasa dışı işlemlerle mücadelede kritik bir adım olarak değerlendiriliyor. Yasa teklifinin önümüzdeki günlerde Meclis’te görüşülmesi bekleniyor.