EKONOMİ

Alanyalı Muhasebeciler Enflasyon Muhasebesine Tepkili: Yüksek Vergi Yükü Kapıda

Alanya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir odası Genel Sekreter Ümit Demir, enflasyon muhasebesi uygulamasının şirketler ve mali müşavirler üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Demir, Maliye Bakanlığı'nın tüm şirketlerin bilançolarına enflasyon farklarını içeren ek bir hesaplama istemesi üzerine mali müşavirlerin karşılaştığı zorlukları dile getirdi.

Demir, yaptığı açıklamada, "Yazılı ve görsel basında aylardır konuşulduğu üzere; Maliye Bakanlığı tüm şirketlerin bilançolarına enflasyon farklarını içeren ek bir hesaplama istemektedir. Enflasyon muhasebesi uygulandığında, zamanında daha düşük rakamlara aldığınız araçlar, demirbaşlar, gayrimenkuller, dağıtılmamış geçmiş yıl kârlarınız ve stoklarınızın değerleri artırılmak zorunda kalınacaktır. Bu artışlardan kaynaklı olarak elinizdeki varlıklar daha kıymetli hale gelecektir. Bunları satmamış olsanız dahi değerleri yükseldiği için kâr elde etmiş sayılacaksınız," dedi.

Yüksek Vergi Yükü Kapıda
Enflasyon muhasebesinin karmaşık hesaplamalar gerektirdiğini belirten Demir, "Hesaplamaları oldukça uzun süren ve karışık süreçler içeren enflasyon muhasebesi sonucunda ortaya çıkacak bu kârınızdan %25 vergi hesaplanacaktır. Bu uygulamanın, tarafınıza tahakkukları ulaştırılacak olan geçici vergilerinizde yüksek vergisel rakamlara neden olması beklenmektedir," diye ekledi.

Müşavirlerin Çabaları Sonuç Vermedi
1 Ağustos günü Ankara'da düzenlenen ve 15.000'den fazla mali müşavirin katıldığı mitingde, illerdeki Mali Müşavir odalarının ve Türmob'un Maliye Bakanlığı ile görüşmelerinden olumlu bir sonuç alınamadığını belirten Demir, "İdare tahsil etmeyi beklediği vergiden geri adım atmamaktadır. Normalde yılın sonuna ertelenmesi beklenen enflasyon muhasebesinin bu dönemde uygulanacağı ve çıkan vergilerin tahsil edileceği kesinleşmiştir," ifadelerini kullandı.

Süre Uzatımı ve Başvuru Kanalları
Geçici vergilerin beyan ve ödeme sürelerine 10 gün uzatma getirildiğini belirten Demir, ticaret odalarının süreçte yetersiz kaldığını vurguladı. "Bağlı bulunduğunuz, aidat ödediğiniz ve tüm işlemleriniz için yüksek tescil masrafları alan ticaret odaları bu süreçte siz üyeleri için konu ile ilgili hiçbir adım atmamış ve bir karşı duruş sergilememiştir," diyerek, mükelleflerin başvurabileceği merciler olarak ticaret odalarını ve Cimer'i işaret etti.

Ümit Demir, son olarak, enflasyon muhasebesi nedeniyle oluşacak kârın, mali müşavirlerin eksikliği veya hatasından kaynaklanmadığını önemle vurguladı.