Yeni Bir Meslek Dalı, Tasarruf Mühendisliği Önerisi

Bir dost meclisinde, arkadaşlarla sohbet ederken, memleketimizin  önemli sorunlarından birisinin israf olduğunu, her ne kadar özel ve kamu kurumlarında resmi yazıyla tasarruf tedbirleri altında, uyarılar ve yapılması gerekenler sözlü veya yazılı olarak bildirilsede istenilen sonuç alınamıyor. Dünyamızda gerek enerji gerekse su kaynaklarının en optimum şekilde kullanılması gerekliliğini uzmanlar söylüyor. Ülkemizde enerjinin nedenli önemli olduğunu anlatmaya gerek yok. 

Enerji tasarrufu kişilerden başlıyor. Her birey gerek evinde gerek işyerinde enerji tasarrufuna dikkat etmeli, milli servetimiz heba olmamalı. Evinde  enerji ve su konusunda çok dikkatli olan kişi, işyerinde hiç ama hiç umursamıyor. 

Bu konuda, her kişinin başına bir uyarıcı tahsis edemeyeceğimize göre, her konuda olduğu gibi, tasarruf konusunda da eğitimin kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. Bilhassa kamu kurumlarında, kamu binalarında konunun uzmanı bir tasarruf görevlisinin istihdam edilmesi ülkemize önemli kazançlar sağlayacaktır. 

Böyle bir durumda mekanların rantabıl şekilde  ısıtılmasında ve soğutulmasında, aydınlatılmasında yapılacak enerji tasarrufunu tahayyül bile edemeyeceğimizi düşünüyorum. Hakeza aynı durum su sarfiyatında da görülecektir. Esasında görünmeyen veya dikkat çekmeyen bu gibi israflar, bakıldığında  ve üzerinde düşünüldüğünde bütçemize ağır yükler bindiriyor. 

Dinimizce de israfın haram olması hasebiyle, biz tüm bunları göz ardı edecek kadar zengin bir ülke değiliz. 

Sonuç olarak her kamu kurumunda, işin uzmanları tarafında egitimden gecirilerek bir tasarruf personelinin istihdam edilmesi büyük kazanç olacaktır. Bir diğer önerim de, bilgi ve bilişim çağında bazı meslekler misyonunu tamamlıyor ve o meslekler artık ortadan kalkıyor. 

Bunun yanında yeni meslek alanları açılıyor. Belki de gelecekte en önemli meslek disiplinleriden birisinin de "Tasarruf Mühendisliği"  alanının olacağını düşünüyorum.  Bu vesile ile, YÖK' ün ve bilim yuvası üniversitelerimizin Tasarruf  Mühendisliği adı altında yeni bir mühendislik dalının açılması fikrini acizane önermek istiyorum.