TÜRKİYE NARENCİYE HAFTASI

Her yıl narenciye ürünlerini, yerel, ulusal ve uluslararası alanda tanıtmak için Mersin de gerçekleşen Mersin Narenciye Festivali bu yıl 8.kez 12-13 Kasım’da…

Narenciye hasadı genel olarak ekim ayının sonlarına doğru başlıyor. Hasadın arkasından da kasım ayının ortası gibi narenciye festivali düzenleniyor. Aylar öncesinden ön hazırlıkları başlayan festival için 100 tona yakın narenciye kullanılması bekleniyor. 
Türkiye narenciye üretiminde, dünyada Afrika’dan sonra önemli bir konumda olduğu gibi Avrupa da ise 1. sırada yer alıyor. Alanya’nın da içinde bulunduğu Akdeniz bölgesinde yer alan narenciye tarım alanlarımız ise dünyanın %17’sini karşılayabilecek kapasitede. 
Her ılıman iklimde yetişen, vitamin deposu olan narenciye ürünlerinin faydalarını saymakla bitiremediğimiz gibi kullanım alanları da bir o kadar dikkat çekici. Mesela, kabuğundan ispirto yapımı, çekirdeklerinin kozmetiğin her alanında kullanımı, kurutulmuş portakal kabuğu, uçucu yağ sanayi, meyve suyu sanayi ve Türk geleneksel kullanım alanı olan sobanın üzerinde kabuğun ortama yaydığı bulunamayan nostaljik kokusu bile kullanım alanlarından bazıları.

Festival boyunca birçok etkinlik festival alanında olacak. İlgili tarihlerde Mersin’de bulunan ya da yolu oralardan geçen herkesin festivale uğramasını tavsiye ederim. Festival programına https://www.mersinnarenciyefestivali.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ALANYA TROPİKAL MEYVE FESTİVALİ

Mersin’deki narenciye festivali, bana bu yıl ilki düzenlenen ‘Avokado’ temalı Alanya Tropikal Meyve Festivali’ni hatırlattı. Alanya’nın bereketli topraklarında yetişen onlarca tropikal meyvenin tanıtıldığı festival kapsamında 3 gün boyunca avokado başta olmak üzere birçok tropikal meyve tanıtılmıştı. Her yıl başka bir tropikal meyve temasıyla ilerleyecek olan festivalde, ana tema avokadonun, gastronomiden tıbbi üretime, kozmetikten diğer alanlara kadar nasıl faydalandığını ve nasıl kullanıldığını tanıtılmış, birçok ünlü misafirin de katıldığı çok güzel bir festival geçirilmişti. 


Bu ve bunun gibi festivaller, hem kentlerin marka değerine katma değer sağlamakta hem de üretici ile tüketiciyi yan yana getirme anlamında faydalı olmaktadır.


Temennim; Alanya Tropikal Meyve festivalinin ilerleyen tarihlerde yerel bazda kalmadan, tüm fiiliyatıyla ülke genelinde ‘Türkiye Topikal Meyve Haftası’ olarak kutlanan bir hale dönüşmesi. Çünkü bu girişimler, ülke imajını güçlendirmede önemli katkı sağlayacak, ekonomide canlanma, küreselleşmeye uyum bakımından önemli unsurlar olacaktır.