Ticaret Bakanlığı, yaz sezonunda tatil planları yapan yurttaşları otel ve paket tur tarifeleri konusunda uyararak, paket tur sözleşmelerinin feshedilme hakkına dikkat çekti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, tüketicilerin boşa harcanan tatil zamanları için de uygun tazminat talep edebilecekleri vurgulandı.

TOKİ, Antalya’da 29 Arsayı Açık Artırmayla Satışa Sunuyor: Alanya da Listede TOKİ, Antalya’da 29 Arsayı Açık Artırmayla Satışa Sunuyor: Alanya da Listede

Açıklamada, turizm sektöründeki yoğun reklam ve tanıtım faaliyetleri arasından doğru tercih yapmanın önemi üzerinde durulurken, sosyal medya, kısa mesaj veya e-posta yoluyla gelen tekliflerin içeriğinde yer alan tesis resimlerinin, kurumsal logo ve işaretlerin doğruluğunun sorgulanması gerektiği belirtildi. Tüketicilerin seyahat acentalarının ve turizm tesislerinin belgeli olup olmadığını www.kulturturizm.gov.tr ve www.tursab.org.tr adreslerinden sorgulayabilecekleri bildirildi.

"Paket tur sözleşmesi feshedilebilir"

Özellikle uzun süre önceden yapılan rezervasyonlarda, tüketicilerin çeşitli nedenlerle planladıkları turlara katılamayabilecekleri ifade edilerek, "Tüketicilerin paket tur sözleşmesini feshetme hakkı bulunmaktadır. Paket turun başlamasından en az otuz gün önce yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile bildirmek kaydıyla fesih hakkı kullanılabilir ve paket tur bedeli kesintisiz iade alınabilir. Fesih bildirimi, turun başlamasına 30 günden daha az bir süre kala yapılırsa belirli bir tutar kesinti yapılabilir" denildi.

"Boşa harcanan tatil zamanı için tazminat talep edilebilir"

Paket tur düzenleyicilerinin, sözleşmenin gereği gibi ifa edilmemesi durumunda tüketicinin uğradığı zarardan sorumlu olduğu vurgulanan açıklamada, tüketicilerin boşa harcanan tatil zamanı için de tazminat talep edebilecekleri belirtildi. Ayrıca, çeşitli seyahat acentaları tarafından sunulan ve paket tur veya otel konaklama rezervasyonunun iptaline imkan tanıyan ihtiyari sigorta uygulamalarının tüketiciler için yararlı olduğu ifade edildi.

Tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemelerinin bireysel tüketici uyuşmazlıklarının çözümünde yetkili kurumlar olduğu belirtilerek, 2024 yılı için değeri 104 bin TL'nin altında olan uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine, bu tutarın üzerindeki uyuşmazlıklarda ise tüketici mahkemelerine başvurulabileceği ve dava açılmadan önce ara bulucuya başvurulmasının zorunlu olduğu kaydedildi.