Su gibi aziz ol!


İnsanlık tarihinde kurulan medeniyetler suyu menzil edinmiş onun etrafında şekillenmiştir. İnsan vücudunun %60'ını oluşturmasının yanında yaşamsal faaliyetlerinin hemen hepsinde su hep önemli rollerde karşımıza çıkmaktadır; tarım, temizlik, av sahası diye gider. Küresel ısınmanın yağış rejimine etkileri  kamuoyu tarafından kaygıyla takip edilmektedir.
Dünyanın artan nüfusu, azalan yeşil alan ve tatlı su kaynakları ülkeleri bu konuda adım atmaya, tedbirler uygulamaya yönlendirmiştir. Kulaklarımızda çınlıyordur hepimizin eminim "biz su konusunda rahatız, sıkıntı çekmeyiz" söylemleri. İşin aslı hiç de öyle değil. Su konusunda zengin sayılabilecek, sıkıntı çekmeyecek ülkelerde kişi başına yıllık 8.000 m3 ve üzerinde su miktarı düşüyor. 2000 m3'ten az olan ülkeler su kıtlığı çeken ülkeler arasında gösteriliyor. DSİ raporlarına göre Türkiye'de kişi başına yıllık 1519 m3 su düşüyor.
Türkiye'de suyun kullanımının sektörlere göre dağılımına baktığımız zaman %73 ile tarım sektörü başı çekiyor. Onu %16 ile evsel kullanımı, %11 ile sanayi kullanımları takip ediyor. Evsel kullanımı bizler elimizden geldiğince çabalarımız ile azaltabiliriz. Foseptik çukurlarının ve sanayi atıklarının tarım arazilerine, suya verdiği zararları önlememiz gerekmektedir. Zirai sulama konusunda eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının önemle üzerinde durulmalıdır. Milli politikalar çerçevesinde "Su Kanunu"n bir an önce gündeme alınmasını ve varsa aksaklıkların giderilmesi temenni ederim.
Anadolu; Fırat'a, Dicle'ye, Aras'a ve Maveraünnehir'i kuşatan Seyhun ve Ceyhun'un kardeşleri Seyhan, Ceyhan ve daha nicelerine yurtluk etmektedir.
Alınacak önlemler ve yapılacak bilinçlendirme çalışmalarıyla bu sorunun üstesinden gelinecektir. Fırat Nehri'nin kollarında dünyaya gelen, bastığı toprağın hakkını veren, İzmir'de PKK'lı teröristlerin adliyeye yapacağı saldırıyı fark edip önleyen ve bir facianın yaşanmasına engel olup şehadete koşan polis memuru FETHİ SEKİN'İ rahmet ve minnetle anıyorum.
Nerde kaldı o çağlar ki
Analar kurt doğururdu,
Hilkat insan çamurunu
Destanlarla yoğururdu?
Arif Nihat ASYA