14 Kasım Dünya Diyabet Gününde, kişisel diyabete dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmeye devam ediyor. Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahiliye Bölümü doktorlarından Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şakir Özgür Keşkek, diyabetle ilgili önemli bilgiler dikkat edilmesi gerekenler hakkında da uyarılarda bulundu. 

Endodonti Uzmanı Uzm. Dt. Berna Kuloğlu Alanya’da Görevine Başladı Endodonti Uzmanı Uzm. Dt. Berna Kuloğlu Alanya’da Görevine Başladı

PROF. DR. KEŞKEK: “ERKEN TANI VE TEDAVİ ÇOK ÖNEMLİ” 
14 Kasım Dünya Diyabet Günü için uç noktalara değinen Prof. Dr. Şakir Özgür Keşkek, diyabetin başlangıcının insanoğlunun var olduğu dönemden bu yana bulunabileceğini söyledi. Diyabetin her geçen gün arttığına, tüm dünyada paylaşılan kronik metabolik hastalıklardan biri haline geldiğine dikkat edilerek Prof. Dr. Keşkek; “Diyabet hem diyabetin kendisi hem de nedeni olduğu komplikasyonları gidererek artmakta, sonuçta doku ve organ kayıplarının yanı sıra ölümlere de sebep olmaktadır. 

Diyabet; kanda şekerin normal seviyelerde olması ile ortaya çıkan bir belirti. Bu durum, pankreasın yeterli miktarda insülin üretememesi ve/veya alınan insülin tüketmede yeterli yanıt alınamaması (insülin direnci) sonucu sonuçlanır. Diyabet onun yaşında, onun türünde ve onun ırkında görülebilen bir belirtidir. Tip 1, tip 2 (çok daha sık) ve üreme diyabeti gibi farklı türleri vardır. Diyabetin gelişmesi gün geçtikçe artıyor. Uluslararası Diyabet Cemiyetinin (IDF) 2021 sistemine göre dünyada 20-79 yaş arasında 537 milyon yaşında diyabetli olduğu biliniyordu. Bu sayının 2030 yılında 643 milyona, 2045 yılında ise 783 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. 

Yine de IDF, Türkiye'de yetişkinlerin yüzde 14,5'inin diyabetli olduğunu ve bu oranın 2045 yılında %17'lere yükseleceğini belirtiyor. İyi kontrol edilmeyen diyabetli; kalp ve beyin ile ilgili damar hastalıklarının yanı sıra böbrek, sinir ve göz gibi organlarda da önemli problemler ortaya çıkıyor. Tüm hastalık gibi diyabetin erken tanısı ve etkin bir tedavi şeklinin sağlanması bunun için hastaların sık aralıklarla kontrol edilmesi önemlidir. Diyabetin kesintisiz olarak sürdürülmesiyle, hekimlerin kullanımı şeklinde kullanıldı.” dedi.