GENEL

Mucize Besin Karadutun Faydaları

Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen, Karadutun sağlık üzerindeki etkileri hakkında önemli bilgiler verdi. Nisan ayının başından Haziran ayının sonuna kadar hasat edilen Karadut, tropik ve subtropik iklim bölgelerinde yetişebilen bir meyve türüdür.

Yararlarının bilinmesiyle tüketimi her geçen gün artan Karadut, pembe-mor rengi, yumuşak dokusu, muhteşem aroması ve kokusuyla biyoyararlılığı yüksek besinler arasında yer almaktadır.

Karadutun Faydaları

  • Bağışıklık Koruyucu: Karadut, içerdiği multivitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı tam bir koruma kalkanı sağlar.

  • Diyabeti Önler: Tip 1 ve Tip 2 diyabeti önlemeye yardımcı olur. Yüksek besin değeri, lifli yapısı ve içerdiği aminoasitler sayesinde kan şekerini düzenler.

  • Anti-Kanser Özellikleri: İçeriğinde bulunan elajik asit, güçlü antioksidan, anti-mutajen ve anti-kanser özelliklere sahiptir. Çalışmalar, meme, yemek borusu, deri, kolon, prostat ve pankreas kanser hücreleri üzerinde anti-kanser aktivitesi olduğunu göstermektedir.

  • Kanı Temizler: Demir ve K1 vitamini açısından zengin olan Karadut, kan hücrelerini korur ve yeni kan hücrelerinin oluşumunu destekler.

  • Cilt Sağlığı: Beta karoten, retinol, tokoferol, B3 ve B6 vitaminleri sayesinde cilt pigmentlerini besler ve yeni cilt hücrelerinin oluşumunu hızlandırır.

  • Ağrı Kesici: Karadut meyvesi ve yaprağı, adet sancısı gibi yoğun ağrıları azaltmada etkilidir.

  • Yara İyileştirici: İçerdiği K vitamini ve demir sayesinde yeni hücre oluşumunu artırarak yaraların hızlı iyileşmesini sağlar.

  • Diş ve Kemik Sağlığı: Dişleri, kemikleri ve saçları güçlendirir.

Tüketim Tavsiyesi

Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen, "Günlük olarak 1 su bardağı taze Karadut veya mevsim haricinde 1 çay bardağı Karadut kurusu tüketmelisiniz. Unutmayın, şifa doğada saklı; doğal beslenin, sağlıklı kalın," dedi.

Sağlık açısından sunduğu sayısız fayda ile Karadut, günlük beslenme rutinimize eklememiz gereken mucizevi bir besin olarak öne çıkıyor.