İTürkiye genelinde 1 Temmuz 2022 gecesi açıklanan kararla, Alanya’nın Kestel, Kargıcak, Mahmutlar ve Avsallar mahalleleri de dahil olmak üzere bin 169 mahalle yabancılara ikamete kapatılmıştı. Ani alınan bu karar, özellikle yabancı yatırımcılar açısından büyük bir güven kaybına neden oldu. Karar sonrası Alanya’da tapu devir işlemleri ve konut satışları adeta durdu.
İnşaat sektöründeki daralma sadece müteahhitleri değil, sektöre bağlı onlarca iş kolunu da etkiledi. Turizm amaçlı üretilen konutların çoğu iptal edildi, adi sözleşmelerle satışı yapılan dairelerin bedelleri iade edildi. Mali gücü sınırlı olan birçok müteahhit ya iflas etti ya da elindeki gayrimenkulleri zararına satmak zorunda kaldı.
“Yatırımların Devamı İçin Güven Şart”
Alanya Müteahhitler Birliği (MÜTBİR) Başkanı Mustafa Küçüker, yabancı yatırımcıların bölgeye dönüşü için güvenin yeniden tesis edilmesi gerektiğini vurguladı. Küçüker, “Bazı bölgelerde kapasite düşmüş durumda. Örneğin, Kestel yeniden ikamete açılabilir. Ayrıca 200 bin dolarlık yatırım şartı da gözden geçirilmeli. Bu tutar, enflasyon nedeniyle ciddi bir yük haline geldi. Daha makul bir düzenleme yapılırsa yabancı yatırımcıyı yeniden kazanabiliriz” dedi.
Küçüker, konut satışlarıyla vatandaşlık verilmediğini, yabancı alıcıların sadece uzun süreli vize alabildiğini hatırlatarak, “Yatırımcılar buraya gelip harcama yaparsa ekonomiye büyük katkı sağlar. Ancak doğru bir algı yönetimi ve yasal düzenleme şart. Bu süreçte herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Lobi Faaliyetleri Sürüyor
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) öncülüğünde, MÜTBİR, MÜSİAD, ALSİAD ve ALEKOD gibi sivil toplum kuruluşları, Ankara’da ikamete kapalı mahallelerin yeniden açılması için lobi faaliyetlerini sürdürüyor.
Geçmişte yabancı yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği Alanya’da, özellikle Tapu Müdürlüğü’nde oluşan kuyruklar yerini sessizliğe bıraktı. Yerel ekonominin canlanması için ise tüm gözler, alınacak yeni kararlarda.