İçerik Dediğin… Anlatımcı mı? İşbirlikçi mi?


İlk olarak anlatımcı sosyal medyada marka takipçilerin kendisiyle iletişime geçebilmesi için uygun ortam hazırlama amacıyla ürettiği içeriklerden oluşur.  Bu içerikler, ürün ve hizmeti tanıtan paylaşımlardan oluşur.  E-kitap ve broşürler, videolar, blog yazarları, fenomenler bu amaca ulaşmak için gerekli araçlardır.
Bazı fenomen veya ünlülerin resmi hesaplara göre takipçi sayısı resmi hesaplardan daha fazla. Aktör Ashton Kutcher’in takipçi sayısı CNN’den daha fazla mesela haberiniz var mı? Ülkemizde de Demet Akalın’ın Twitter takipçi sayısı 5,5 milyon üzerindeyken, TRT haberin 1.4 milyon  veya Habertürk ‘ün 3 milyon üzerinde.
Ürün ve hizmet tanıtım içerikleri veya videoları, tüketicilere ürün ve marka anlatımında önemli rol oynar. Ayrıca tüketicilerin görüş ve önerilerini anlatması diğer tüketicileri de önemli ölçüde etkileyecektir. 
Diğer bir tür olan sosyal medya da işbirlikçi yani katılımcı sosyal medya. Bu türde herkesin katkıda bulunacağı bir kalabalıkla iç içe ve çözüm ve fikir üretilir. Günümüzde tüketicilerin kolektif gücü sayesinde aslında pazarlamacıların elinden işi alınmaya başladı. Tüketicilerin paylaştığı fikirler reklam ve tanıtıma katkı sağlıyor. İş birliğini başlatmak için önce tüketicilerin düşüncelerini dinlemek, birlikte üretmek gerekir.  Paylaşımlar da müşterinin ilgi alanı ve isteğine cevap vermelidir. 
Bu işbirlikleri yalnızca müşteriyle  değil, hissedarlarıyla, kanal partnerleriyle, çalışalarla yani herkesin bir araya geldiği bir kalabalıkla yapılmalı.
Sosyal medya  kanalının markanın dijital yüzü olduğunu hiçbir zaman unutmamak gerekir. Sosyal medya kanallarıyla mevcut ve potansiyel müşterilerle ilişki kurulabilir ve satışlar üzerinden doğrudan etki sağlanabilir. Bu yüzden markaya uygun ve onu tanıtacak, anlatacak ve tüketiciyle diyaloga sokacak içerikleri oluşturmak zannedildiği kadar kolay bir iş değil. “Benim de hesabım var, ne olacak yani yönetirim”  demek, çok da akıllıca değildir. İçeriği oluştururken kullanılan platformu, markaya uygunluğunu her detayıyla incelemek gerekir. Detaylara gömülünce, sosyal medya yönetiminin önemli ve uzmanlık gerektirdiğini görebiliyoruz.  Bir de derine içince siz düşünün sosyal medyacının işini. 
Hadi benden size içerik oluşturmak için birkaç püf nokta. Her şeyin başında özgün ve yaratıcı olmak gerekir. Yer alınan sektöre yönelik ve dikkat çekici içerikler, ilgililerin hoşuna gidecektir. Bu içerikler, aynı tonla ve genel olmalıdır.  Sıkıcı ve sıradan da olmayın derim ben. Ana sayfaların yoğunluğunda arada kaynamamak için kendinize has, şaşırtıcı ve eğlenceli olmayı deneyin hatta. Görenler gülümsesin, “hah buldum!” hissi yaşasın. 
Çok sevilen isabetli bir paylaşım mı yakaladınız? Ekleyin repertuara, farklı versiyonlarla kullanıverin arada. Tabii hala seviliyor mu  takibi gözden kaçırmayın.
Görsel içeriklerin önemini de unutmayalım. Görsel içerikler uzun metinlerden 2 kat daha fazla yorum ve beğeni alır. Kısa ve öz bir metinle pekiştirilmiş bir resimle yüksek etkileşim sağlamak daha mümkün. İnanmadınız mı?  Hadi açın paylaşılmış kişisel ve kurumsal gönderilere bakın. Sayılar ne âlemde siz de bana haber verin.
Görsel içeriklerde bir detay veya hata da zaman tüneli yerine albüm seçmektir. Albümden çok zaman tüneli fotoğraflarına özen göstermek gerekir. Yine bir kontrol ederseniz direk albüme eklenen fotoğrafların hiç etkileşim almaması bile mümkün.  
Diğer önemli bir konu da zamanlama! Önce hedef kitlenin dar ve doğru olarak belirlenmesi gerekir. Takipçilerinizin hangi saat ve günlerde nelerle ilgilendiğini, ne zaman online olduğunu gözden kaçırmayın. Her bir platform için zamanlama önemlidir. Unutmamak lazım! Amatör bir paylaşımcı tüm içerikleri heyecanla bir anda paylaşır. Aman diyim!Doğru tanıtımla gün içinde uygun  bir paylaşım yapmak, çok çeşitliliğin açacağı karmaşa ve göz yormaya karşı idealdir. 
Rakipleri de göz ardı etmeyin tabii. Sektördeki temel isimleri takip edin bence. O zaman belki küçük ilhamlar, uyarlamalar olur elinizde. Tabii taklitlerden sakınalım. 
Hadi o zaman, şimdi açın sosyal medya hesaplarınızı, bir göz gezdirin ne durumdasınız? Kolay gelsin!