Türkiye

Üniversite şehri Alanya ev sahipliği yapıyor

Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi işbirliği ile birincisi düzenlenen KENTFOR (Kentleşme Forumu) başladı. Kaymakam Tanrıseven, "Yeni nesillere kent ve çevre bilincini aşılamalıyız" dedi. Kuruluşundan beri Alanya’da çeşitli bilimsel ve sosyal faaliyetleriyle adından sıkça söz ettiren Alanya HEP Üniversitesi bu kez de Hacettepe Üniversitesi ile işbirliği içine girerek farklı bir konuda ulusal bir forum düzenledi. Forumda sürdürülebilir çevre ve çevre yönetimi, kentsel yönetişim, kentsel ve çevresel sürdürülebilirlikte sorun alanları (küresel ısınma ve iklim değişikliği, karbon salınımı, gürültü kirliliği, temiz su yönetimi, afet yönetimi vb.), özgün kent ve kentsel yaşam örnekleri gibi konular, alanında uzman akademisyenler tarafından ele alındı. "1. Sürdürülebilir Kent ve Çevre Forumu", saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. KENTFOR'un açılış konuşmasını Hacettepe Üniversitesi HÜYAM Müdürü Prof. Dr. Uğur Ömürgönülşen yaptı. Prof. Dr. Ömürgönülşen, "Forum, Sürdürülebilir Kent ve Çevre Yönetimi konusunda bilgi ve deneyimlerini paylaşmak üzere akademisyenleri, bürokratları, yerel yönetici ve siyasetçileri, ilgili sivil toplum kuruluşları temsilcilerini, konu üzerinde çalışmaları projeleri olan özel firmaların temsilcilerini bir araya getirmeyi amaçlamaktadır. Sürdürülebilir Kent ve Çevre Yönetimi gibi hem yereli hem de dünyayı ilgilendiren bir konuyu uzmanlar ve halk tarafından gösterilecek ilgi ve katılım kentlerimizin daha iyiye gitmesi için büyük bir adım olacaktır" dedi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilim Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş ile birlikte olmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi(AHEP) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Sayın, "Bugün benim için mutlu birgün. Sayın Ruşen hocam ile birlikte burada bulunmam beni oldukça mutlu ediyor. Rektörlük görevim döneminde bu tür faaliyetlere oldukça önem verdim. Akademinin geleceği siz gençlerin elinde. Kentlerimizin bugün bu durumda olması akıl yönetimimize bağlı" dedi. Alanya Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi'nin tümüyle İngilizce eğitim yaptığını belirten Alanya HEP Üniversitesi Rektörü Mehmet Durdu Öner, "Öğrencilerimizi hayata hazır bir şekilde mezun etme uğraşındayız. Alanya HEP Üniversitesi, sorumluluk sahibi liderler yetiştirme hedefinde. Üniversitemiz, bilimsel ve sosyal etkinliklere devam edecektir. Bu forumun Alanya'ya katkı sağlayacağını düşünüyorum" dedi.

Toplantıya ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Alanya Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, "Ben, Siyasal Bilimler Fakültesi'nin hazırlık sınıfında 1989 yılında okudum. Ruşen hocamızın engin tecrübesinden gerçekten faydalandık ve bitirdikten sonra Siyasal Fakültesinde master ve doktora yaptım. Güneydoğuda görev yaptığım sürede de 3 ayrı alanda master yaptım. 2013 yılında "Jean Monnet" bursuyla İngiltere'de Lancaster Üniversitesinde 1 yıl doktora çalışması yaptım ve yurtdışı görevim devam ederken Alanya Kaymakamlığına atandım. 1989-2015 yılları arasında aralıksız eğitim öğretim çalışmalarının içindeydim" dedi.

Alanya Hep Üniversitesi ile ilgili katılımcılara bilgi veren Kaymakam Tanrıseven, "Üniversitemizin yapısı ile ilgili de biraz bilgi vermek istiyorum. Hamdullah Emin Paşa, Mısırda görev yapmış, Alanya'nın Mahmutseydi Köyünden ama memleketine gelip bir çok yenileşme hareketi içinde bulunmuş, ardından kendi ismi ile Hamdullah Emin Paşa Vakfı'nı kurmuştur. Ayrıca, Hamdullah Emin Paşa gerçekten çok öngörülü bir insan olduğu içinde AHEP Vakfı Yönetimine İlçe Kaymakamı, Mahmutseydi Köyü Muhtarı ve aynı zamanda Köyün ilkokul müdürünü getirmiştir. Üçlü bir Mütevelli Heyeti yapısını oluşturarak, bu şekil de devam etmiştir. Bu açıdan baktığımızda, AHEP Üniversitesi gerçekten Türkiye de vakıf üniversiteleri ruhuna uygun bir üniversitedir. Kurucusu eğitim hizmetleri için tüm mal varlığını vakfetmiştir. Hamdullah Emin Paşa Vakfı da ilkokul, ortaokul, lise, kolej ve yüksek öğrenim yurdu gibi bir çok hayırlı faaliyette bulunmuş, en son olarak da bu Üniversite ile taçlandırmıştır. Mütevelli Heyeti; Kaymakam, Belediye Başkanı ve buranın ileri gelenlerinden oluşmaktadır. Bizlerde, Üniversitemizi geliştirmek ve buradaki öğrencilere hizmet etmek için çalışmalar içerisinde bulunacağız" dedi.

Sürdürülebilir Kent Forumunu düzenleyen Üniversiteye ve AHEP Üniversitesi'nin yönetimine teşekkür eden Kaymakam Tanrıseven, "Aslında 30’un üzerinde akademisyenin burada sunum yapacak olması da şunu göstermektedir. Turizm bölgesi olan Alanya ve Başkentimiz de yılların tecrübesi olan Hacettepe Üniversitesi arasında bir sinerji oluşturularak, ilerde bir takım bilimsel çalışmalarda da ev sahipliği yapabiliriz. Bugün Alanya’mızda, 600 otel 200000 yatak kapasitemiz var. Bunların tabii hacim olarak özellikle akademik çalışmaların yoğunlaştığı ilkbahar ve sonbaharda hem tesislerin uygunluğu hem de buradaki iklim şartlarının uygunluğu vesilesiyle burada pek çok bilimsel çalışma yapılabilir. Üniversite olarak her türlü işbirliğine açığız. Bugün gerçekten bu foruma ön ayak olan arkadaşlarımızı da tebrik ediyorum" dedi.

Siyasal Bilgiler Fakültesinde öğrenciyken, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilim Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş'ten çok şey öğrendiğini ifade eden Kaymakam Tanrıseven konuşmasını şöyle tamamladı: "Ruşen Hocamız, Avrupa yerel yönetimler özerklik şartından tutunda kentleşme ve çevre sorunları konusunda gerçekten bize birçok konuda bilgiler verdi. Alanya, Türkiye’nin en Avrupai kentlerinden birisi olmakla beraber 300.000 nüfusuyla yılda 3 milyon turist ağırlayan bir kent konumundadır. 79 ayrı milletten 38 bin yerleşik yabancı Alanya'da yaşıyor. Çevre ve şehircilik olarak yapılan güzel çalışmalar var fakat biraz fazla çalışmanın ve daha yapılması gereken konular olduğunu düşünüyorum. Örneğin, Kaleden baktığınız zaman maalesef yeşil alanların azlığı görülmekte. Hocamız derslerde genelde bu konular üzerine örnekler verirdi. Maalesef, Türkiye’nin her yerinde bunu görmekteyiz. Yapılacak çalışmalar ve eğitim çalışmaları ile bunu değiştirebileceğimize inanıyorum. Çünkü, gençlere, yeni nesillere bir çevre ve kent bilinci aşılayabilirsek, o zaman bugün yapılan çalışmalar işe yarar. Bir çoğumuzun bildiği esprili bir atasözü var. Atasözünde diyor ki; "Biz bu toprakları dedelerimizden miras değil torunlarımızdan emanet aldık." Biz de bu emaneti yeni nesillere ve gelecek kuşaklara en iyi şekilde ulaştırmalıyız."

Forumun başlangıç konuşmasını yapan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilim Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof Dr. Ruşen Keleş, Kent Konseyleri ve Yerel Yönetişim, Sürdürülebilir Kalkınmanın Şehirlere Etkisi, Küresel Kentlerin Yönetiminde Kalkınma Ajanslarının Rolü, Sürdürülebilir Çevre ve Kalkınma Ajanslarının Rolü, Kentleşme ve Politikaları, Büyükşehir Yasası gibi bir çok konuda katılımcılara bilgi verdi. Alanya Kaymakamlığı, Alanya Belediyesi ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) ve çeşitli işletmelerin destekleri ile yapılan bu foruma akademisyenler ve yerel halk büyük ilgi gösterdi.