Hayat

Turizmde Yeni Alternatif Yamaç Paraşütü

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde 10 yıl önce 350 atlayışla başlayan yamaç paraşütü serüveni geçen yıl 7 bin rakamına ulaştı. Sayı hızla artıyor, turizme büyük katkısı var. Rusya krizinin olumsuz etkilediği turizm sektörü ise alternatif turizmde yamaç paraşütüne yöneldi. Haziran ayı içerisinde düzenlenecek uluslararası yarışmayla sektörün genişletilmesi ve yamaç paraşütünün daha profesyonel yapılır olması hedefleniyor. Dünyanın en önemli adrenalin sporlarından biri olarak kabul edilen yamaç paraşütünün 2006 yılında ticari amaçla yapılmaya başladığı Alanya'da, o yıl 350 atlayış oldu. İklimi, rüzgar ve dağ yapısıyla yamaç paraşütü için en elverişli noktalardan biri olduğu belirlenen ilçede, 2015 yılında yapılan atlayış sayısı ise 7 bine ulaştı. Turizmciler ilçenin bu potansiyelini değerlendirmek ve turizme katkı sağlamak amacıyla çalışma başlatırken, uluslararası bir şampiyona için harekete geçti.

14 ÜLKEDEN KATILIM OLACAK Uluslararası CAT2 onaylı kategoride yarışmalar düzenlemeye hazırlanan Alanya bu projesinin ilkini toplam 7 etaptan oluşacak ve 10- 12 Haziran tarihlerinde yapılacak Türkiye Yamaç Paraşütü Hedef Şampiyonası'nın 3'üncü etabı ile başlayacak. Uluslararası Havacılık Federasyonu (FAI) Türkiye Temsilcisi Türk Hava Kurumu'nun (THK) düzenlediği yarışmaya 14 ülkeden paraşütçüler katılacak. Organizasyon, Alanya Belediyesi, Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD), Alanya Turizm ve Tanıtma Vakfı (ALTAV), Alanya Doğa Sporları Kulübü (ALDOSK) ve Ulu Sky Yamaç Paraşütü Okulu'nun desteğiyle gerçekleştirilecek.

'ALTERNATİFE İHTİYACIMIZ VAR' Alternatif sporların turizm çeşitliliği yaratma konusunda büyük önem arz ettiğini belirten ALTİD Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Sili, "Sahil kesimi tatil bölgesi olarak bugüne kadar gelişen turizm trendine baktığımızda deniz, kum, güneş üçlemesinin dışına pek çıkmadık. Bugün görünen o ki bu üçlemenin dışında; turizmde kişi başı gelirin artırılması anlamında farklı hobi gruplarının bölgeye talep göstermesi anlamında alternatif bir takım sporlara ve etkinliklere ihtiyacımız var" dedi.

'YILDA 7 BİN UÇUŞ' Alternatif spor arayışlarında tespit ettikleri dallarda çalışmalara başladıklarını vurgulayan Burhan Sili, "Alanya'da şu ana kadar tespit edebildiğimiz dallardan biri de yamaç paraşütü. Yamaç paraşütünün bildiğiniz üzere Türkiye'de en iyi temsilcisi Fethiye'dir. Yılda ortalama 120 bin uçuş yapmaktadır. Alanya'da ise bu rakam 7 bin civarındadır. Bu rakamın artırılması, bu şehre olan talebin artırılması konusunda büyük katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

'TERÖR GÜNDEMİ KATILIMI DÜŞÜREBİLİR' Şampiyona hakkında bilgi veren THK Yamaç Paraşütü Pilot Öğretmeni Ergun Ulu, Alanya'da bir ilki gerçekleştirmekten dolayı mutlu ve heyecanlı olduklarını söyledi. Şampiyonanın 3'üncü etabının 10- 12 Haziran'da yapılacağını anlatan Ergun Ulu, şöyle dedi: "Uluslararası paraşütçülük federasyonlarının onaylamış olduğu bir yarışma olacak. Toplamda 14 ülkeden teklif aldık. Bu coğrafyada olan terör gündemi katılımı düşürebilir. Bu nedenden dolayı katılamayacak olan sporcular da var. Muhtemelen bu katılım 14 ülkeden 7- 8 ülkeye düşecek. Ülkemizin ne kadar güvende olduğunu onlara anlatıyoruz. Kaygıları var ve onlara da saygı duyuyoruz. Burada gerçekleştireceğimiz şampiyonanın bölgemize büyük katkısı olacak. Bu organizasyonla attığımız adımı yamaç paraşütü ve doğa sporlarıyla daha da büyüyerek bölgenin dinamiği haline getirmeyi planlıyoruz. Yapılacak olan atılım ve tanıtımlarla ilk etapta Fethiye- Ölüdeniz kadar olmasa da mevcut rakamımızdan yüzde 20'lik bir artışla alternatif turizmde yer etmeyi planlıyoruz."