Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ), yeni eğitim öğretim döneminin başlamasının ardından etkinliklerine hız kesmeden devam ediyor. Konusunda uzman kişileri söyleşi ve konferanslarla konuk ederek öğrencileri ile buluşturan ALKÜ, bu kez de Bosna-Hersek’in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’i vefatının 13. Yıldönümünde düzenlediği program ile andı.
Doç Dr. Bedia Koçakoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı “Özgürlüğün Adı Olmak: Aliya İzzetbegoviç” konulu konferansa Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof Dr. Hasan Güneş, Daire Başkanları, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı.
ALKÜ İşletme Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Pınarbaşı; Balkanlar’ın millet olarak gönül coğrafyalarımız arasında olduğunu dile getirerek, “Ecdadımız tarih boyunca Balkanlar’a çok hizmet götürmüş, yatırım yapmış, hakkı ve adaleti götürmeye çalışmıştır. İlk aklımıza gelen yerler ise Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek’ tir.” dedi.
Rektör Pınarbaşı konuşmasına şu şekilde devam etti; “Bosna’da katliam yapılırken siz değerli öğrencilerimiz henüz yeni doğmuştunuz. 1991-1995 yılları arasında çok acı bir soykırım yaşandı. Sırf Müslüman olduğu için Bosnalılar katliama maruz kaldı. Srebrenitsa katliamını duymuşsunuzdur, savaş yıllarında altı güvenli bölge ilan edilmişti. Bosnalılar bu ilan edilen güvenli bölgede yaşıyordu. Çok acı bir gerçek ki Birleşmiş Milletler (BM)’in kontrolü altındaki Srebrenitsa’da Sırplar 8 bin 300 Müslümanı şehit etti. Burası güya Birleşmiş Milletler tarafından korunan bölge idi. Orada resmen soykırım yaşandı. Bosna’da böyle acı bir süreç yaşandı. Biz de millet olarak bunları asla unutmamalıyız.”
“Unutulan soykırım tekrarlanır” düşüncesinden hareketle genç nesli bu konuda bilgilendirmek ve hatırlatmak temel hedefinde olduklarını dile getiren Doç. Dr. Bedia Koçakoğlu; “1992-1995 tarihleri arasında Sırpların Bosna-Hersek’te Müslümanlara karşı yaptığı soykırımın üzerinden 21 yıl geçti. Bu doğrultuda savaşın kahramanlarından biri olan Aliya İzzetbegoviç’in hayatı ile bu soykırım trajedisini gerçek görüntülerle birleştirerek gençlere anlatmaya çalışıyoruz.” Dedi.
“Genç Müslümanlar hareketi ile Bosna’ya özgürlük kapısı aralayan Aliya İzzetbegoviç, cephelerde, askerin ve halkın içinde savaşarak, politik süreçleri yürüterek ve en nihayetinde Dayton Antlaşmasıyla Müslüman soykırımı yapan bu trajik süreci nihayete erdirmiştir.” Diyerek konuşmasına devam eden Koçakoğlu, bu sebeple Aliya İzzetbegoviç’in bir bilge kral olarak anılmayı hak ettiğini ve kendinden sonraki nesillere örnek bir kişi olarak tarihteki yerini aldığını belirtti.
Aliya İzzetbegoviç’in hayatının görsel lerle anlatıldığı programda konuşmacı Koçakoğlu; Bosna Hersek’deki soykırım için şunları kaydetti: “Bosna savaşında ölenlerin sayısı hakkında 100 bin ile 300 bin arasında değişik görüşler var. Bosna’da bulunan toplu mezarlarında ardı arkası kesilmiyor. Bosna Hersek’te 2006 yılının sonuna kadar içinde beşten fazla kurbanın bulunduğu 354 toplu mezar tespit edildi. Bunun dışında çok sayıda bireysel ve daha küçük toplu mezarlar da var. Şimdiye kadar en büyük toplu mezar Srebrenitsa’da bulundu. Bir mezarda Srebrenitsa soykırımında öldürülenlerden tam 1154 kişinin kalıntıları vardı.”
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi öğrencileri nezdinde bu ülkenin gençlerinin hem kendi özgürlüklerinden hem de dünyadaki Müslüman coğrafyaların özgürlüklerinden vazgeçmeyecek kadar bilinçli bireyler olduklarını ifade eden Koçakoğlu; “2003 yılında ölürken Sayın Cumhurbaşkanımıza “Bosna Hersek size emanettir” vasiyetinde bulunan Aliya İzzetbegoviç’in bu değerli emanetinden genç nesli haberdar etmek ve unutmamak, unutturmamak için bugün gençlerle buluştuk.” Diye konuştu.
Sözlerine “Bu bilinçlenme için her türlü kültürel etkinliğe sonsuz destek olan Sayın Rektör Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı ve Üniversite Yönetimine ayrıca teşekkür ediyorum.” Diyerek devem eden Doç Dr. Bedia Koçakoğlu; her ay çeşitli konularla öğrenciler ile buluşmayı hedeflediklerini söyledi.