Türkiye

Alanyada sağlık turizmi için adılan adım

Alanya Sağlık Turizmi Derneği öncülüğünde, tüm Türkiye’den sağlık turizmi ile ilgilenen kamu hastanelerinin yöneticileri, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterlikler Mali Hizmetler Başkanları, uluslararası hasta birimi koordinatörleri ve uzmanlarının yanı sıra sağlık turizmi ve turistin sağlığıyla ilgilenen seyahat acenteleri, sigorta firmalarının asistan temsilcileri, sigorta temsilcilerinin katıldığı Çalıştay, Eftalia Marin Otel’de gerçekleşti.

Çalıştayın açılış konuşmasını Alanya Devlet Hastanesi Başhekimi ve Alanya Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Tevfik Yazan gerçekleştirdi. Dr. Yazan, “Sağlık turizminin tüm paydaşları bugün burada. İnsan olduğu sürece sağlık bitmeyecek. Son teknoloji cihazlara ve doğal harikası coğrafyası olan bir bölgeye sahibiz. Buna rağmen sağlık turizminde halettiğimiz değeri almadığımızı düşünüyorum. Bununla ilgili hükümetimiz gerekli çalışmayı yapıyor. Dünyada en hızlı büyüyen sektörler arasında sağlık turizmi geliyor. Ülkemiz sağlık turizmi alanında artık daha tecrübeli. Sağlık turizmi başta Alanya’da olmak üzere ülkemizde canlanmalı. Bunun için burada bunların çözümü ve sorunlarını görüşeceğiz” dedi.

ALTİD Başkanı Burhan Sili, “Turistin sağlığı çok önemli. Alanya’da sağlık turizmi için 700 civarında tescilli 200 bin yataklı otel bulunmaktadır. 2 Üniversitesi bulunan 40 yıllık turizm tarihi ile nam salmış Alanya sağlık turizmi için kendisini geliştirdi. Sağlık turizmi artık çok ciddi talepler görüyor. Alanya’nın her konuda ciddi potansiyeli var. Deniz, kum, güneş felsefesinden çıkmalıyız. Bu noktada sağlık turizmi devreye girmeli. Sağlık turizmi konusunda Alanya üzerinden çok ciddi bir pay alacağımızı düşünüyorum” dedi.

Alanya Belediye Başkan Vekili Ali Yenialp, “Dünya’da sağlık turizmi yükselen bir değer. Eşsiz bir stratejiye sahip olan ülkemiz, kavşak noktada. Birçok ülkeden kolayca ulaşılabiliyoruz. Son yıllarda her konuda gelişerek yolumuza devam ediyoruz. İlçemiz güvenli bir şehir olarak sağlık turizmine çoktan hazır. Damlataş Mağarası ile başlayan sağlık turizmi şuan üstüne koyarak devam ediyor. Damlataş Mağarası astım hastalarına iyi geldiği söylenmekte. Burada bizim yapmamız sağlık turizmini daha da geliştirerek nasıl büyük bir pay alırız olmalıdır” dedi.

Alanya olarak bu güzel toplantıya ev sahipliği yapmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Alanya Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven şunları kaydetti: “Sağlık turizmi özellikle 1950’li yıllardan sonra hızla gelişen bir sektör. Sağlık turizmi için gelen hasta ve turist sayısı bugün dünya çapında 1 milyarı aşmış durumda. Önümüzdeki 20 yılda bunun 2 milyara çıkması bekleniyor. Gerek ülkemiz gerekse Alanya’mız bulunduğu coğrafya açısından sağlık turizminin gelişebileceği önemli bir noktadır. Ülkemizde son yıllarda sağlık turizmini keşfetti. Alanya’da sağlık turizmi açısından oldukça iyi potansiyele sahip. Alanya’mız da önümüzdeki yıl faaliyete girecek olan 600 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, şuan faaliyette olan 50 üniteli diş hastanesi, özel hastanelerin buradaki birimleri ve öte yandan estetik açısından poliklinikler açısından bakıldığı zaman kaliteli ve uygun fiyata sağlık turizmi hizmeti sunuluyor.”

“Alanya’mız da sağlık turizmi için 700 civarında tescilli otel bulunmakta. 200 binin üzerinde de yatak mevcut. Alanya; yılda 4 milyon turist ağırlayan, 79 ayrı milletten yabancıların yaşadığı 38 bin yabancının ise mal mülk edindiği bir yer. Bu çerçeveden bakıldığında yerleşik yabancıların ve tatile gelen turistlere sağlık sektöründe ciddi bir şekilde hizmet verebilecek potansiyele sahibiz. Sağlık turizmi için daha çok mesafe kat etmemiz gerekiyor. Bunun için Alanya Sağlık Turizmi Derneği’ne büyük işler düşüyor. Sağlık turizminde yapılması gereken çalışmalar var. Bu gibi çalışmalar ve Devletimizin atacağı adımlarla sağlık turizmi daha da ileriye gidecek. Bugün Kasım ayının ikinci haftasına girdik ve Alanya’da hava sıcaklığı 23 derecelerde. Sahillere indiğimizde çok sayıda insanın sahillerde olduğu görülmekte. Bu konulara da baktığımızda Alanya’mız gerçekten Türkiye’de eşsiz bir yere sahip. Göreve başladığım ilk günlerde Alanya, Tükiye’nin Miami’si demiştim. Bunu bugün daha da iyi anlıyoruz. Sağlık turizmi, sağlık dernekleri ve üniversitelerle işbirliği içerisinde hak ettiği değeri alacaktır. Türkiye sağlık konusunda büyük mesafeler kat etti. Sağlıktaki gelişmeler Türkiye’nin sağlık turizmi için büyük avantaj sağlıyor. Bunların daha da gelişmesi bu gibi Çalıştaylarla gelişir.”

Konuşmaların ardından Çalıştayın açılışı gerçekleştirildi. Öğleden önce ve öğleden sonra olmak üzere iki oturumda gerçekleştirilen Çalıştayın öğleden önceki oturumda;Türkiye’nin önde gelen sağlık turizmi alanındaki profesörlerinin sunumları ve Sağlık Turizmi konusunda uzman 6 profesörün ve Kamu Hastaneleri Sağlık Turizmi Koordinatörünün sunumları gerçekleştirildi. Öğleden sonra ise iki ayrı workshop salonunda sağlık turizmi ve turistin sağlığında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı. 6-9 nisan 2017 tarihinde Antalya’da düzenlenecek olan dünya sağlık spor turizmi kongresi ve fuarı (HESTOUREX) ile alakalı olarak Çalıştayda sunumlar ve tanıtım faaliyetlerinin yanı sıra altyapı çalışmaları da yapıldı.