Yeni eğitim-öğretim yılıyla birlikte devletin ücretsiz sunduğu ders kitaplarının yanı sıra öğretmenler tarafından istenen ek kaynak kitaplar, veliler için büyük bir maddi külfet haline geldi. gazeteci Hüseyin Kalaycı’nın kaleme aldığı yazı, bu sorunu gündeme taşıdı. Kalaycı, iki hafta içinde ek kitaplar için önemli bir bütçe ayırmak zorunda kaldığını ve bunun birçok aile için ciddi bir yük olduğunu belirtti. Bu yazı, Alanya kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.

Meziyet Köseoğlu Uygulama Oteli, Alanya’nın Turizm Eğitimine Güç Katacak Meziyet Köseoğlu Uygulama Oteli, Alanya’nın Turizm Eğitimine Güç Katacak

Velilerin Artan Kitap Masrafı

Kalaycı, devletin ücretsiz dağıttığı ders kitaplarının neden yeterli olmadığını sorgularken, ailelerin ek kaynaklara mecbur bırakılmasına dikkat çekti. Kalaycı, durumu şu ifadelerle özetledi: “Sabah kırtasiyeci ile kepenk açıp, kırtasiyeci ile kepenki kapatıyoruz. Bu gidişle gazeteciliği bırakıp kırtasiye dükkanı açacak gibiyim.” Bu esprili yaklaşım, aslında velilerin yaşadığı zorlukları açıkça ortaya koyuyor.

CHP'li Eski Belediye Meclis Üyesi Erkan Demirci’den Destek

Kalaycı'nın yazısına, Alanya’nın önceki dönem CHP Belediye Meclis Üyesi Erkan Demirci de yorum yaparak destek verdi. Demirci, devletin bu konuda daha fazla adım atması gerektiğini vurguladı: "Devlet gerekirse konu anlatımlı soru bankaları hazırlayıp, tıpkı ders kitapları gibi ücretsiz dağıtmalı. Eğer ekonomik koşullar buna elvermiyorsa, özel yayınevlerinin yardımcı kaynakları gibi yüksek fiyatlara olmamak koşuluyla, maliyet fiyatlarına yardımcı kitaplar sunulmalı. Sınav soruları da bu kitaplardaki soru tiplerinden çıkmalı. Yoksa aileler gerçekten zorlanıyor." 

Özel Ders Ücretlerine de Dikkat Çekildi

Demirci, sadece ek kitap masraflarının değil, aynı zamanda özel ders ücretlerinin de aileler için büyük bir sorun haline geldiğine dikkat çekti. Velilerin eğitim masrafları altında ezildiğini belirten Demirci, bu konuda da çözüm önerilerinin gündeme gelmesi gerektiğini söyledi.

Çözüm Ne Olmalı?

Kalaycı ve Demirci’nin ortak görüşü, devletin daha kapsamlı bir çözüm üretmesi yönünde. Ücretsiz dağıtılan ders kitaplarının yanı sıra yardımcı kaynakların da devlet eliyle ya ücretsiz ya da düşük maliyetlerle sunulması gerektiğini savunuyorlar. Veliler ise bu konuda devletten adım bekliyor.

Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanabilmesi için ek kitap ve özel ders gibi maliyetlerin azaltılması gerektiği açıkça görülüyor. Toplumda bu konuda artan talep ve tepkiler, yetkililerin de harekete geçmesini bekliyor.

Editör: Hüseyin Kalaycı