4 Aralık 2024’te, Gazipaşa’nın 60 km açıklarında meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki depremin, Antalya Körfezi’ndeki sismik boşluğun deprem üretme potansiyelini artırdığına dikkat çekti. Depremin, Ege-Kıbrıs Yayı içinde yer alan ve “Antalya Körfezi sismik boşluğu” (Demirtaş ve Yılmaz, 1996) olarak tanımlanan bölgede gerçekleştiğini belirten Dr. Demirtaş, aynı noktada önceki yıllarda da benzer büyüklükte depremlerin kaydedildiğini ifade etti.

“Hazırlık Evresi Devam Ediyor”

Demirtaş, son beş yıl içinde Ege-Kıbrıs Yayı’nda büyüklükleri artan hazırlık evresi depremlerinin devam ettiğini vurguladı. 29 Kasım 2024 tarihinde Gazipaşa açıklarında gerçekleşen 4.8 büyüklüğündeki depremin, 2020 ve 2022 yıllarında yaşanan diğer sismik hareketlerle paralel olduğunu belirtti. Bu bölgedeki artan deprem aktivitelerinin, bölgedeki büyük bir depremin ön hazırlık aşamasında olduğunun göstergesi olduğunu ifade etti. Dr. Demirtaş, ayrıca Baf açıklarında 11 Ocak 2022 tarihinde gerçekleşen 6.5 büyüklüğündeki depreme de dikkat çekti.

“Risk Yönetimi Acilen Devreye Girmeli”

Dr. Demirtaş, Antalya Körfezi’ndeki sismik boşluğun deprem üretme potansiyelinin yüksek olduğunu ve bu nedenle bölgedeki halkın sürekli olarak hazırlıklı olması gerektiğini söyledi. Son yıllarda artan deprem riskine karşı Türkiye’nin afet yönetim sistemini gözden geçirmesi gerektiğine de değinen Demirtaş, “Afet yönetim sistemimiz kriz yönetiminden acilen risk yönetimine geçmelidir” uyarısında bulundu. Bu şekilde can ve mal kaybını en aza indirmenin mümkün olabileceğini belirtti.

ALANYA DA ALKOLLÜ VE ÇAKARLI ARAÇ SÜRÜCÜSÜNE REKOR CEZA! ALANYA DA ALKOLLÜ VE ÇAKARLI ARAÇ SÜRÜCÜSÜNE REKOR CEZA!

Dr. Ramazan Demirtaş, bölgedeki sismik hareketliliğin ve hazırlık evresi depremlerinin, büyük bir depremin habercisi olabileceğini ve yetkililerin bu konuda daha fazla önlem alması gerektiğini söyledi.