Kurultay sürecini geride bırakan CHP’nin yerel seçimlere giderken atacağı adımlar netleşmeye başladı. Dün gerçekleşen Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında yerel seçim takvimi ve aday tespit kriterleri belirlendi.

CHP yönetimi, belediye başkan adaylarını belirlemede farklı yöntemler işletecek. Başta büyükşehirler olmak üzere, başkanları CHP’li olan il ve ilçelerdeki mevcut başkanların yeniden aday gösterilip gösterilmemesi konusunda 4 farklı kriter dikkate alınacak.

İLK KRİTER MEMNUNİYET ANKETİ
İlk kriter, “mevcut başkandan memnuniyet” olacak. Seçmenin belediye başkanından ve hizmetlerinden memnun olup olmadığını ölçmek üzere “memnuniyet anketleri” yaptırılacak.

BELEDİYE BAŞKANI PARTİYE NE KADAR OY KATTI?
Son yerel seçimde CHP’nin aldığı oy ile yapılacak güncel anketlerdeki CHP’nin oy oranı da karşılaştırılacak. Böylece belediye başkanının partinin mevcut oy oranına katkısı olup olmadığı da ölçülmüş olacak.

İL ÖRGÜTÜ VE İL VEKİLLERİNİN GÖRÜŞLERİ ALINACAK
Halihazırda CHP’de olan belediyelerin başkanlarının başarıları, parti il veya ilçe örgütünün, ilin milletvekillerinin görüşleri dikkate alınarak da değerlendirilecek.

BAŞKA İLLERİN MİLLETVEKİLLERİNDEN RAPORLAR
Sadece o ilin veya ilçenin örgüt yöneticileri ve milletvekillerinden değil partinin görevlendirdiği başka illerin milletvekillerinden ve parti yöneticilerinden oluşan heyetlerden de görüş alınacak. Başka illerin milletvekilleri ve parti yöneticileri, görevlendirildikleri illere ilişkin rapor hazırlayacak. Bu rapor hazırlanırken sadece o kentteki partililerin değil sivil toplum örgütlerinin, iş insanlarının, yerel medyanın, esnafın da görüşü alınacak.

Tüm bu aşamalar tamamlandığında ortaya çıkan sonuca göre aday belirleme yöntemi netleşecek. Ağırlıklı olarak parti denetiminde ön seçim yöntemini benimsemeyi düşünen yeni MYK, bazı illerde tek bir isim üzerinde uzlaşı sağlanabileceğini, üye sayısı az illerde ise bu yöntemin hayata geçirilemeyeceğini ifade ediyor.

İSTANBUL, ANKARA VE AYDIN HARİÇ
CHP’nin yönetimde olduğu tüm illerde ve ilçelerde geçerli olacak bu yöntemler, Genel Başkan Özgür Özel’in de isimlerini açıkladığı ve memnuniyet oranının çok yüksek olduğu İstanbul, Ankara ve Aydın’da geçerli olmayacak.

BELEDİYE MECLİS ÜYELİĞİ İÇİN KADIN VE GENÇ KONTENJANI
CHP, belediye meclis üyeliklerinde cinsiyet ve genç kotasını da uygulayacak. Buna göre belediye Meclis üye adaylarının üçte 1’i kadınlardan, dörtte 1’i de gençlerden oluşacak.

ANKARA’DA MAMAK, ETİMESGUT, GÖLBAŞI HEDEFTE
CHP Ankara ve İstanbul için ise özel bir strateji yürütecek. Ankara’da cumhurbaşkanlığı seçiminde Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüksek oy aldığı ancak halen AK Parti veya MHP’de olan bazı belediyelerin alınabileceği ifade ediliyor. Mamak, Etimesgut, Gölbaşı gibi ilçe belediyeleri üzerinde özel olarak duruluyor.

İSTANBUL’DA EN AZ 25 İLÇE HEDEFİ
CHP yönetimi, İstanbul’daki 39 ilçenin en az 25’ini kazanma potansiyelleri olduğunu ifade ederken 30 ilçeyi kazanmak üzere çalışma yürüttüklerini ifade ediyor. Belediye başkan adaylarının ilçenin talepleri, sosyal dokusu, farklı toplum kesimleri ile ilişkileri dikkate alınarak belirleneceğini ifade eden yöneticiler, bu konuda detaylı veriler içeren kapsamlı ve bilimsel çalışmalar yaptıklarını anlattı.

ARALIK BAŞINDA ANTALYA’DA KAMP
CHP yönetimi, yerel seçim stratejisini belirlemek üzere milletvekilleri, Parti Meclisi üyeleri ve parti yöneticilerinin katılımıyla 1-3 Aralık tarihleri arasında Antalya Manavgat’ta kampa girecek. Kampta seçim kampanyasına ilişkin önerilerin yanı sıra, seçim bölgelerinde görevlendirilecek heyetler de belirlenecek.
BAŞVURULAR 21-28 KASIM ARASINDA
MYK toplantısının ardından il ve ilçe başkanlıklarına gönderilen genelgeye göre büyükşehir, il, ilçe belediye başkanlıkları ile belediye meclis üyeliği adaylığı için başvurular 21-28 Kasım arasında alınacak.
İl ve ilçe başkanlarının belediye başkanlığına aday olmamaları yönündeki geçen dönem alınan tavsiye kararı uygulanacak. Ancak kamuoyu yoklamaları ve örgütlerin görüşü doğrultusunda, il veya ilçe yöneticilerinin belediye başkan adayı olması yönünde bir eğilim çıkarsa istisnai uygulamalar söz konusu olabilecek. Ayrıca partinin güçsüz olması nedeniyle, aday çıkarılamayan yerlerde de ilçe, il veya belde başkanları doğal aday olacak.
CHP 81 İLDE VE TÜM SEÇİM ÇEVRELERİNDE ADAY ÇIKARACAK
CHP, tüm büyükşehir, il, ilçe ve beldelerde aday çıkaracak. İlerleyen süreçte diğer muhalefet partileri ile seçim iş birliğinin gündeme gelmesi ve partiler arasında mutabakat sağlanması halinde bazı seçim çevreleri için bu karar gözden geçirilebilecek.
CHP yönetimi, yerel seçim iş birliği görüşmeleri için başta İYİ Parti olmak üzere herhangi bir partiden adım beklemeyecek. Temaslar en kısa zamanda başlayacak.


ADAYLIK ÜCRETLERİ 3 BİN LİRA İLE 50 BİN LİRA ARASINDA
CHP’de belediye başkanlığı ve belediye meclis üye adaylığı başvuru ücretleri de netleşti. Başvuru ücretleri başvuru yapılan yerin nüfus büyüklüğüne göre kademeli olarak artacak. Buna göre en yüksek ücreti 50 bin lira ile büyükşehir belediye başkan adayları, en düşük ücreti ise 3 bin lirayla, nüfusu 5 binin altındaki belde adayları ödeyecek. Belediye Meclis üye adaylarından da başvurdukları yerin nüfusuna göre bin lira ile 10 bin lira arasında başvuru ücreti alınacak. Kadın ve genç kontenjanından başvuranlar belirlenen ücretin yarısını, engellilerden, çatışmalarda hayatını kaybedenlerin yakınlarından ve gazilerden ise ücret alınmayacak.
YEŞİLDAL: HER ZAMAN İÇİN ÖNEMLİ OLAN SANDIKTIR
CHP Parti Meclisi Üyesi Şengül Yeşildal, CHP’de yaşanan değişim sürecine işaret ederek, "Biz, değişim yolcuğunu, örgütün daha fazla söz sahibi olabileceği bir örgüt yapısı hedefindeydik. Bu konuda ilçe başkanlarımız kesinlikle belirleyici olacaktır. Örgütün sesini, onların yansıtmasını bekliyoruz. Her zaman için önemli olan sandıktır. Üye bazlı önseçim yapılacak. Halkın, üyenin iradesini en doğru şekilde yansıtması hedefindeyiz. Bu değişimi, üyeye daha çok değer veren bir yaklaşımla gerçekleştirme hedefimiz vardı. Bundan sonrasında da örgütle istişarelerle bunu belirleyeceğiz. Belediye Başkanı olan yerlerde biraz daha farklı yaklaşımlar olacak. Çünkü mevcut Belediye Başkanları’nın değerlendirmesinin yapılması gerekiyor. Yol haritamızı da ilçelerimizde, örgütlerimizde belirleyerek devam edeceğiz, doğru yere, doğru adayları bulacağız. Bu bizim, sandıktan, katılımcı demokrasiden vazgeçmemizi gerektirecek bir neden olmayacaktır” ifadelerini kullandı.
KAMUOYU YOKLAMASI
Yeşildal "Antalya'da kamuoyu araştırması yaptıracağız. Kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre farklı yöntemler belirlenebilir. Yapılan kamuoyu araştırmasında hangi aday öne çıkıyorsa, orada eğilim yoklaması yapılmasının bir anlamı yoktur. Burada adayları yıpratmanın da gereği yoktur. Bu kamuoyu araştırması Genel Merkez tarafından yapılacaktır. Kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre bir değerlendirme yapılacaktır. Bunun için de öncelik kamuoyu araştırmasıdır” diye konuştu.