Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sinan Uzunlu ve Makine Mühendisliği bölümünden Doç. Dr. Fatih Darıcık’ın “Üç Boyutlu Yazıcı ile Üretilmiş Aktif Gıda Ambalajı ve Üretim Yöntemi” başlıklı buluşu, gıdaların muhafazasında yeni bir yöntem sunuyor.

Aktif Ambalaj Yöntemiyle Raf Ömrü Uzuyor

Alanya’da Çevre Temizliği İçin Yeni Dönem Başlıyor Alanya’da Çevre Temizliği İçin Yeni Dönem Başlıyor

ALKÜ akademisyenlerinin geliştirdiği bu yeni yöntemle, gıdaların içerisine konan katkı maddeleri yerine, bu maddeler ambalajın cidarlarına ekleniyor. Doç. Dr. Sinan Uzunlu, “Bu projeyle, gıdaların muhafaza edilme süresini uzatan aktif bir gıda ambalajı geliştirdik. Katkı maddeleri doğrudan gıdanın içine değil, ambalajın beş farklı düzlemine ilave edilerek gıdanın saklandığı süre boyunca aktivite gösteriyor” dedi. Bu sayede, ambalajlama sırasında gıdaların bozulmasının önüne geçiliyor.

Aşure ile Başarıyla Test Edildi

Buluşun deneme aşaması ise aşure tatlısı üzerinde gerçekleştirildi. Ambalajın cidar bölümüne eklenen tarçın yağı ile vakumlanan aşure, 14 gün boyunca saklandı ve bu süre zarfında antimikrobiyal aktivite gözlemlendi. Çalışma, yüksek lisans öğrencisi Evrim Aktürk’ün tez çalışması olarak yürütüldü ve ALKÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü (BAP) tarafından desteklendi.

Doç. Dr. Sinan Uzunlu, projeye katkı sunan başta ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan olmak üzere tüm ALKÜ ailesine teşekkürlerini iletti.

ALKÜ’nün bu yenilikçi buluşu, gıda sektöründe ambalajlamaya yeni bir soluk getirerek uluslararası alanda dikkat çekmeye hazırlanıyor.