“18 Ağustos 1930 yılında Türbelinas yaylasında başlayan bir hayat, kaderin cilvesine bakın ki 2024’ün sıcak bir Ağustos gününde sona erdi. Halimağazade mahdumu ŞEVKET TOKUŞ da bugün son yolculuğuna uğurlandı. Yerli Alanyalılar, sülaleye (Helimağalar) derler. Sülale, 13. yüzyılın başlarında Mahmutseydi’nin kurucusu Seyyidi Mahmut sülalesi gibi Horasan sonrası Bağdat, sonrası Konya ve Şıhlar köyüne intikal ederler. Gelen grubun baştutarı kerametleriyle ünlü Pirce Alaeddin’dir.

Pazara Gelmeyenlerin Yerine Yeni Tahsis: 36 Üreticiye Tezgah Verildi Pazara Gelmeyenlerin Yerine Yeni Tahsis: 36 Üreticiye Tezgah Verildi

Merhum kardeşi Şevki Tokuş (Şavkı Ağa), yakın arkadaşım merhum Mustafa Can’ın eniştesiydi. Sülale ile ilgili olarak gerek Şevket Tokuş’la gerek Şavkı Ağa’yla, merhum Tevfik Hacıhamdioğlu’nun (Tefik Hoca) da katıldığı derin sohbetlerimiz çok olmuştur. Bana Mahmutseydili tarihçi diye hitap ederdi. Sülalenin Mısır İskenderiye’de, Lübnan’ın Beyrut şehrinde çok eskiden Alanya’dan gemilere yüklenip götürülüp kerestelerin depolanıp satılmasını anlatırlardı. Evlatlarından Cem Tokuş, Emel Tokuş, Hamdullah Emin Paşa Lisesi’nde öğrencilerim olmuştu.

453966732 8030525920326992 6006168866089064844 N

Şevket Tokuş, ilkokula Alanya’da Kız Mektebi denen Barbaros Okulu’nda başladı. Bu okul üç yıllıktır. Sonrasında iki yıl Hayate Mektebi’nde tamamlanır ve diploma alınır. Ortaokul ve liseyi İstanbul’da Galatasaray Lisesi’nde tamamlar. İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Yüksek Mühendisliği'ni bitirir. Çalışmalarında en küçük amcası Demokrat Parti dönemi milletvekili Ahmet Tokuş’u örnek alır. Alanya’da 1950’lerde gerçekleştirilen yol yapım faaliyetlerinin arkasında Ahmet Tokuş’un turizm fikri yatıyordu. Halk, yola 'Turistik Yol' demişti. Şevket Tokuş’un yol konusunda mahir bir mühendis olduğu, bir dönem Alanya’da kara yolu camiasında çok konuşulacaktır. Bu hususta merhum Hüseyin Köseoğlu’ndan (Alanyalılar Topoğraf Daşcı Ali’nin Hüseyin derlerdi) çok anekdot dinlemiştim. 12 Eylül 1980 ihtilali sonrası Belediye Başkanlığı’na getirildiğinde yol konusunda birlikte çalışmışlardı.

Sohbetlerimizde anlatırdı, hep sorarlarmış Cumhuriyet Gazetesi sahibi Yunus Nadi Abalıoğlu’nun kızı merhume Lale Hanım’la nasıl tanıştınız, nasıl evlendiniz diye. 1964 yılında gaz deposundan otele çevrilen (şimdiki Belediye Misafirhanesi) Alanya Motel’i kiralar. Alanya Motel’in lokantası meşhur hale gelir. Ahmet Tokuş’un davetlisi olarak arkadaşı ünlü avukat Niyazi Nun, Alanya Motel’e yemeğe gelirler. Yanlarında eşi Nilüfer Hanım ve kızları Lale de vardır. Nilüfer Hanım, Cumhuriyet Gazetesi sahibi Yunus Nadi Abalıoğlu’nun kızıdır. Kızı Lale, İsviçre’de tıp okumaktadır. Tanışırlar, arkadaş olurlar ve 1965 yılında evlenme kararı alırlar. İşte bu evlilikten Cem ve Emel doğar.

453738591 506923798359665 6912308240644350483 N

Mühendislik, turizmcilik, ziraatçılık, müteahhitlik, okul kuruculuğu, siyaset, belediye başkanlığı, Alanya’da açtığı yollarla anılması... Köşesine çekilip silik yaşanmayan bir ömür... Tefik Hoca ona hep (Şevket Abi) diye hitap ederdi. Cennet mekânın, ruhun şad olsun Şevket Abi...”

Oğuz Korum, yazısını Şevket Tokuş’un Alanya için ne kadar değerli olduğunu vurgulayarak ve ona duyduğu saygıyı dile getirerek bitirdi. Alanya, unutulmaz bir değerini daha sonsuzluğa uğurladı.