KÜLTÜR-SANAT

Alanya’dan Türkiye’ye Yayılan Muz Serüveni: Kırmızı ve Parmak Muz Üretimi Başladı

Alanya’nın coğrafi işaretle tescillenmiş Alanya muzu, lezzeti ve kalitesiyle yıllık 160 bin ton üretim kapasitesiyle Türkiye’nin önemli tarım ürünleri arasında yer alıyor.

Alanya Ziraat Odası, muz üretiminde çeşitliliği artırmak ve ihracata yönelik adımlar atmak amacıyla “kırmızı” ve “parmak” muz türlerini tanıttı. Güney Amerika ve Asya’da yetişen ve Red Dacca adıyla bilinen kırmızı muz ile parmak muz türlerinin hasadı yapılırken, iklim ve çevre koşullarına uygunluğu test ediliyor.

Yeni Türlerin Yolculuğu: Alanya’dan İhracata Kırmızı ve Parmak Muz

Göktepe’ye göre, kırmızı muzun sert kabuğu ve dayanıklılığı ihracat potansiyelini güçlendirirken, ince kabuklu parmak muz ise iç pazarda daha yüksek verim sağlıyor. 2 dönümlük alanlarda başlayan bu türlerin üretimi yaygınlaştırılmayı bekliyor. Araştırma süreci tamamlandığında, Alanya muzuyla eşdeğer vitamin ve mineral zenginliğine sahip bu türlerin ekonomik olarak önemli katkı sağlayacağı öngörülüyor.

Alanya Muzu, Örtüaltı Üretim ve Yeni Çeşitler ile Ekonomiyi Destekliyor

Alanya’da 21 bin 500 dekarlık alanda yapılan muz üretimi, yeni türlerle genişlemeye devam ediyor. Türkiye’nin yıllık 900 bin tonluk muz üretiminin önemli kısmını karşılayan Alanya, coğrafi işaretli muzun yanı sıra, dayanıklılığı ve ekonomik değeri yüksek yeni muz çeşitleriyle iç pazarda ve ihracatta iddialı olmayı hedefliyor.