DÜNYA

Alanya’daki Deniz Çekilmesi Deprem Habercisi mi? Uzman Yanıtladı

Alanya kıyılarında son günlerde gözlemlenen deniz çekilmesi, vatandaşlar arasında endişeye yol açtı. Yaşanan olayın depremle bağlantılı olup olmadığı merak edilirken, Jeofizik Mühendisleri Odası Onur Kurulu Üyesi Erman Kaptanoğlu, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Kaptanoğlu, Alanya kıyılarında görülen deniz çekilmelerinin, Ege Denizi’nde Santorini Adası civarında meydana gelen deprem fırtınasıyla doğrudan ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını belirtti. Depremlerin genellikle Helen Yayı Dalma-Batma Zonu’ndan kaynaklandığını ifade eden Kaptanoğlu, “Bu tür sismik hareketlilikler bölgede kırılmalara ve hareketlenmelere sebep olabilir. Ancak, son depremlerin büyüklüğüne bakıldığında düşey yönde bir kopma hareketinin yaşanmadığı anlaşılıyor. Dolayısıyla tsunami dalgası oluştuğu için deniz çekildi gibi bir yorum yanlıştır” dedi.

Deniz Çekilmesinin Nedeni Meteorolojik Faktörler

Uzman açıklamasında, Alanya kıyılarındaki deniz çekilmesinin meteorolojik koşullardan kaynaklandığını vurguladı. Kaptanoğlu, “Bu tür olaylar genellikle atmosfer basıncı, med-cezir ve rüzgar gibi doğal etkenler nedeniyle meydana gelir. Özellikle Balkanlar üzerinde etkili olan yüksek basınç sistemi ile Güneydoğu Akdeniz’deki alçak basınç sisteminin oluşturduğu rüzgar hareketleri, deniz yüzeyinde yükselti farklılıklarına neden olabilir. Yılın belli dönemlerinde yaşanan bu durum, zamanla normale döner” ifadelerini kullandı.

Alanya İçin Deprem Riski Yok

Ege Denizi’nde Santorini Adası yakınlarında son günlerde 3.0 ile 5.1 büyüklüğünde çok sayıda deprem meydana geldiğini belirten Kaptanoğlu, bunların büyük ölçüde volkanik kökenli depremler olduğunu söyledi. “Bu bölge, geçmişte büyük depremler üretmiş bir alan. Ancak şu anki hareketliliğin doğrudan büyük bir depremin habercisi olduğu söylenemez” diyen uzman, Alanya’nın bu tür depremlerden ciddi şekilde etkilenmeyeceğini ifade etti.

Tsunami riskine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kaptanoğlu, “Bir tsunami oluşabilmesi için deniz içinde en az 6.5 büyüklüğünde ve düşey yönlü bir hareketin olması gerekir. Santorini civarında meydana gelen mevcut depremler yatay yönlü hareketlilik gösterdiği için şu an için böyle bir risk söz konusu değil” dedi.

Ege Kıyılarında Dikkat Edilmeli

Bölgedeki sismik hareketliliğin dikkatle izlenmesi gerektiğini vurgulayan Kaptanoğlu, Santorini ve çevresindeki adaların volkanik yapısından dolayı lav hareketlerinin ve gaz çıkışlarının incelenmesi gerektiğini belirtti. “Eğer bu bölgede bir yanardağ patlaması gerçekleşirse, 7 ve üzeri büyüklükte bir deprem oluşabilir ve bu durumda Ege kıyılarındaki Bodrum, Didim, Kuşadası ve Çeşme gibi bölgeler tsunami açısından risk altında olabilir. Ancak Alanya, Antalya Körfezi içinde yer aldığı için bu durumdan etkilenmeyecektir” diye konuştu.