Avokado Üretimindeki Artış

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Rüzgar, Alanya’nın iklim özelliklerinden dolayı çok sayıda tropikal meyvenin ilçede yaygın olarak yetiştirildiğini belirtti. Rüzgar, "İç piyasanın ihtiyaçlarının büyük ölçüde bölgemizden sağlanıyor ve avokado, ilçe ekonomisinde en önemli ürünlerden biri haline geldi" dedi. Rüzgar, avokado üretim alanının her yıl genişlediğine işaret ederek, "12 yıl önce 250 dekar alanda yetiştirilen avokado, 5 yıl önce 3 bin 100 dekara, şimdi ise 16 bin 500 dekarlık bir alana ulaştı. Avokado üretimi 5 yılda 1260 tondan 17 bin tona ulaştı ve üretim alanı sürekli artıyor" ifadelerini kullandı.

Destek ve Teşvikler

Rüzgar, avokado hasadının belirli aylarda yapıldığını kaydederek, ürünün 12 aya yayılması için çalışmaların sürdüğünü vurguladı. Alanya avokadosunun coğrafi işaretinin alındığını ve ekim alanlarının genişlemesiyle yaz aylarındaki üretim açığının kapatılacağını dile getirdi. Rüzgar, "Fidan, mazot ve gübre desteğinin yanı sıra avokado tesisi kuranlara yüzde 50 sübvansiyonla 10 yıl ödemeli destek veriyoruz. Sanayileşme ve ihracat arttıkça avokado üretimindeki büyüme sürecek" dedi.

Üreticilerin Görüşleri

Alanya Avokado Üreticiler Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, 15 yıl önce ticari değeri olmayan avokadonun bugün Alanya için ekonomik değeri yüksek bir ürün haline geldiğini söyledi. Sevilgen, "Her geçen yıl üretim alanı artıyor. Geçen yıl 70-80 milyon adet avokado hasadı hedefimizi gerçekleştirmiştik. Bu sene 100 milyon adet civarında bir hedefimiz var" dedi. Sevilgen, avokado ihracatının, üretimin artmasıyla paralel gittiğini belirterek, Orta Doğu, Kafkaslar, Rusya ve Balkan ülkelerinin önemli ihracat noktaları haline geldiğini kaydetti.

Tarımsal Çeşitlilik

Alanya’da 12 ay boyunca tarımdan üretilen farklı ürünler yurt içi ve yurt dışında tüketiciyle buluşuyor. Kentin sahil kısmında tropikal ürünler ve sebze üretimi gerçekleştirilirken, yayla kısmında ise nohut, arpa, buğday ve mısır gibi tarla bitkileri yetiştiriliyor. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Rüzgar, "239 bin 59 dekar alanda 12 ay boyunca üretim yapılıyor. 73 bin 383 dekar alanda meyve üretimi, 17 bin 600 dekar örtü altı sebze üretimi var. 58 bin 650 dekar alanda tarla bitkileri üretimi gerçekleştiriliyor. Ayrıca 50 bin dekar alanda çiçek üretimimiz var" dedi.

9499192738420800

Coğrafi İşaretli Tropikal Meyveler

Rüzgar, Alanya’nın tropikal meyve üretiminde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Alanya olarak coğrafi işaretini aldığımız Alanya muzu, Alanya avokadosu ve Alanya yenidünyası üretime önemli katkı sağlıyor. 38 çeşit tropikal meyve üretiyoruz ve üretim sahamız her geçen gün artıyor" dedi.

ALTSO Başkanı Eray Erdem'den otelcilere müjdeli haber: FTI ödemelerini yapıyor! ALTSO Başkanı Eray Erdem'den otelcilere müjdeli haber: FTI ödemelerini yapıyor!

Alanya’da tropikal meyve üretiminin her geçen yıl artarak devam etmesi, ilçenin tarımsal çeşitliliğini ve ekonomik değerini artırıyor. Tropikal meyve üreticileri, avokado başta olmak üzere birçok ürünle iç ve dış piyasada rekabet gücünü sürdürüyor.
 

Editör: Hüseyin Kalaycı