Özellikle sezonun kısa olması, hayat pahalılığı ve ev kiralarındaki fahiş fiyat artışları turizm personelinin sektörden kopmasında büyük rol oynadı. Otelciler ise çareyi yabancı ülkelerden 2-3 aylığına işçi getirmekte aramaya başladı. Bu durum ise ülke içi istihdama da büyük zarar veriyor.
Merkezi Alanya’da bulunan Özak İnsan Kaynakları şirketi sahibi Yaşa Özak, dış ülkelerden eleman getirmek yerine kendi ülkemizin insanlarının istihdam edilmesi gerektiğini, dışardan eleman ithal etmenin bir çözüm olmadığını, aksine ileriye yönelik sektöre vurulan büyük bir darbe anlamına geldiğini söylüyor.
Bu konuda Özak İnsan Kaynakları Şirketi olarak açığı kapatmaya hazır olduklarını söyleyen Yaşa Özak, işletmelerin personel temini konusunda dikkat etmeleri gereken en önemli başlıkları da şu şekilde sıraladı.
‘İŞLETME YÖNETİCİLERİ ÇOK DİKKATLİ OLMALILAR’
Yaşa Özak, ‘’Personel operasyonun devamlılığı hizmetin sürekliliği açısından önemlidir. Firmaların personel tedariki yapabilmeleri için öncelikle hizmet verdiği sektöre uygun, deneyimli ekibe sahip olması en önemli unsurdur. Personel temini üzerine hizmet veren firmaların bu işi yapabilmeleri için öncelikle yetki ve personel istihdam belgesinin olması zorunludur. Yetki belgesi olmayan firmalarla çalışan işletmeler her zaman risk altındadır. Personel istihdam belgelerinin yasal olup olmadığını, bulundukları İl ve ilçelerdeki Ticaret ve Sanayi odalarından öğrenebilirler.
Firma, istihdam ettiği personelinin yasal ve sosyal haklarını bütünüyle sağlamaktan sorumludur. Firmalarla anlaşma yapan oteller bu hakların sağlanıp sağlanmadığı konusunda kontrol yapma yetkisine sahiptir. Firma, istihdam edilen personellerinin SGK maaş ve lojman gibi mecburi haklarını en iyi şekilde sağlamakla mükelleftir. Personelin sigortasının tam ve kanunlara uygun bir şekilde yapılıp yapılmadığını, otel yönetimi tarafından takip edilerek hem personeli, hem de oteli yasal anlamda güvence altına almalıdır.
Otel yönetimi personelin maaş ödemelerinin asgari ücretin altında olmamak koşulu ile ödemelerin düzenli olarak yapılıp yapılmadığını takip edip, rutin olarak denetlemelidir. Ayrıca personelin yaşam alanlarının insani koşullarda olup olmadığı da mutlaka denetlenmelidir. Uygun olmayan yaşam koşulları ve sosyal hakların eksikliği iş performansını olumsuz yönde etkileyeceği gibi, sürdürülebilirlik açısından işletmenin de zararına olduğu kesindir.
İstihdam edilen personelin işbaşı ve periyodik eğitimlerinin profesyonel kişiler veya kurumlar tarafından sürekli olarak yapılması, hem firma personeli hem de işletmeler için büyük fayda sağlamaktadır. Yasal prosedürlerin yerine getirilmesi ve personel temini yapabilme yetkisinin olması, işletmelerde karşılaşılacak her türlü sorun veya denetleme gibi hususlarda işletmeleri güvence altına alır. Belgeleri tam olmayan firmalar, denetlemelerde işletmelerin yüksek bedellerde ceza ödemesine neden olacaktır. Personel haklarından kısarak, fiyatlarını düşük tutan firmalar, bilinmelidir ki işletmelere büyük kayıplar verdirerek, sektöre ve misafirlere yansıyacak şekilde sorunlara yol açacaktır. ’diyen Yaşa Özak, bu konuda gerekli her türlü donanıma sahip olduklarını, sadece Alanya değil, Akdeniz’den Ege bölgesine kadar hizmet verdiklerini söyledi.