Alanya’da Trajik Olay: Genç Rus Kız Ölümden Döndü Alanya’da Trajik Olay: Genç Rus Kız Ölümden Döndü

Tohumların Yüzyıllık Hikâyesi Var
Başkan Göktepe, 50-100 yıllık geçmişe sahip atalık tohumların korunması ve yeni nesillere aktarılmasının öncelikleri arasında yer aldığını ifade etti. "Kırsaldaki üreticilerimizin yıllardır sakladığı tohumları topluyoruz ve elimizde 18 çeşit ata tohumu bulunuyor. Bu tohumları, yeni nesil üreticilerimize ve ilgi duyan üretici adaylarına ulaştırıyoruz," dedi.

Göktepe, özellikle domates, salatalık, biber, patlıcan gibi sofralarda sıkça yer bulan sebzelerin ata tohumlarını öncelikli olarak değerlendirdiklerini ve bu tohumlardan dört defa ekim yapılarak aynı kalitede ürün elde edildiğinde, tohumların ata tohumu kategorisine dahil edildiğini belirtti.

Ata Tohumları Yüzde 30 Daha Verimli
Göktepe, atalık tohumların DNA’sının değişmediğini vurgularken, bitki koruma ve besleme ürünlerini kullanmadıklarını ve bu nedenle tohumların DNA yapısının bozulmadığını söyledi. "Ata tohumları, hibrit tohumlara göre yüzde 30 daha verimli. Su tüketiminde fark yok ama hastalıklara karşı daha dayanıklılar," dedi. Ayrıca, ithal tohumlara erişimin bir gün politik nedenlerle engellenebileceğine dikkat çekerek, yerli tohumlara sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Bu adımlarla birlikte Alanya Ziraat Odası, ata tohumlarını yaygınlaştırarak, gelecek nesillere aktarmayı ve tarımda dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor.