SAĞLIK

Akdeniz Tarzı Beslenme Obezite ve Ruhsal Bozukluk Riskini Azaltıyor

Klinik Psikolog Burcu Amrağ, yüksek stres seviyelerinin obeziteyi tetikleme potansiyeline dikkat çekiyor.

Kronik stres durumlarında vücudun kortizol gibi stres hormonlarını artırdığını belirten Amrağ, bu durumun metabolizmayı yavaşlatabileceğini ve yağ depolama süreçlerini etkileyebileceğini ifade ediyor. Ayrıca, stres altındayken duygusal yeme eğiliminde olan kişilerde obezite riskinin artabileceğini vurguluyor.

Stresin obezite üzerindeki etkisinin karmaşık olduğunu belirten Amrağ, stresle başa çıkmak için düzenli egzersiz yapma, sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirme, uyku düzenini düzeltme ve gevşeme tekniklerini öneriyor. Bu stratejilerin, stresle mücadelede ve sağlıklı kilo yönetiminde önemli rol oynadığını vurguluyor.

Son zamanlarda obezite şikâyetleriyle sağlık kurumlarına başvuran hastaların sayısında ciddi bir artış yaşandığına dikkat çeken Amrağ, "Ruhsal muayenelerde yüksek stres ve depresyon gibi ruhsal patolojilerin sıkça tespit edildiğini" belirtiyor.

Amrağ'a göre, Batı tarzı beslenme alışkanlıklarının depresyon, anksiyete gibi psikiyatrik semptomların oluşma riskini artırdığını gösteren araştırmalar bulunuyor. Tam tersine, Akdeniz tarzı beslenmenin ruhsal bozukluk riskini azalttığına dair bulgular da mevcut. Ayrıca, stresli durumlarda beslenme alışkanlıklarının kötüleştiğini ve bu durumun obeziteyi tetikleyebileceğini ekliyor.